sook.e@email.cz

čtvrtek 14. ledna 2016

Co ve skutečnosti jíme - šunky a masné výrobky.

Na začátku tohoto článku bych chtěla říct, že nejsem z těch lidí co jí jenom věci bez éček a jiných přidaných (né moc dobrých) věcí. Jím sušenky, čokoládky, jednou za čas když se naskytne příležitost si dám i nějaké sladké pití. Jenže v dnešní době ty látky, které tělu zrovna dvakrát neprospívají, cpou naprosto všude a proto je myslím si na místě se trochu zajímat o to co ve skutečnosti jíme a koupit si potraviny které se sice stejně jmenují ale ve kvalitě jsou někde úplně jinde.

Jak nadpis praví tak se dnes budu věnovat hlavně šunce. Zkuste se podívat v obchodě na jakékoliv balení šunky, slaniny, nebo jiné uzeniny a co na ní nenajdete. Na naprosté většině najdete ve složení cukr. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že je opravdu těžké najít šunku ve které cukr není. Někde to nazývají "glukózový sirup" ale pořád to je cukr, akorát v jiné podobě. Proč sakra je zrovna v šunce cukr?? Je to i kvalitních šunkách. Člověk si koupí šunku s podílem 92% masa s vidinou toho, že je to to nejlepší co může pro své tělo udělat. Jenže co je těch zbývajících 8%??

Kromě cukru, je tam i spousta éček. Né všechny jsou škodlivé, ale podle mě zbytečné. Když jde šunka bez éček a bez cukru sehnat za 29 kč/100g tak proč to v těch ostatních vůbec je? Zkuste si někdy najít nějaké to éčko na internetu a možná se budete divit co všechno tam může být. Například zahušťovadlo vyrobené z mořských řas. Proč bych zrovna tohle měla jíst v šunce?

Já nejsem z těch co si u dědy na návštěvě nevezme chlebíček protože neví co je v té šunce co na něm je, ale domů si koupím takovou u které vím, že tam nejsou žádné zbytečnosti jako cukr a podobně.

Dalším obrovským strašákem šunky, a nejen šunky ale i dalších masných výrobků, je E250. Dusitan sodný. Zkuste si tu "lahůdku" vygůglit
                                              Oxidující
                                                                    oxidující
Toxický
toxický
Nebezpečný pro životní prostředí
nebezpečný pro životní prostředí







Jo, přesně tohle vám to najde a mimo jiné taky to že jde o prudký jed a i v malém množství jde o látku způsobující rakovinu. Je naprosto nevhodný pro děti. A zarážející je to, že je téměř ve všech šunkách, salámech a masných výrobcích typu klobásek apod. co najdete v supermarketu. Způsobuje taky bolest hlavy a bolest břicha.

V kombinaci s antioxidanty vit. C a E se účinek na lidské zdraví snižuje. Proto se k masným výrobkům přidává nově Kyselina L-askorbová E300 a kyseliny E315 a E316.

Ale proč bych měla jíst šunku s tím vším, když jí můžu mít bez tady toho plus i výše zmiňovaného cukru.




  

Žádné komentáře:

Okomentovat